Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Θεοφάνια στην παλιά Ύδρα-η λιτανεία για το άγιασμα των Πηγαδιών στα «Καλά Πηγάδια» και το λιμάνι

πηγή: Ύδρας Πολιτεία

Την ημέρα των Θεοφανίων ο κόσμος αφού μαζεύονταν στο «Μοναστήρι», στο λιμάνι του νησιού, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη και με τους ιερείς των άλλων ενοριών ξεκινούσαν την μεγάλη Λιτανεία με κατεύθυνση τα «Καλά Πηγάδια».
Η Λιτανεία ξεκινούσε με λαμπρότητα στις 09.00-09.30πμ και με ψαλμωδίες και διάφορες στάσεις για δεήσεις στον δρόμο έφτανε στα πηγάδια στην περιοχή «Καλά Πηγάδια». Η λιτανεία αυτή δεν είχε –όπως την περιγράφουν οι γεροντότεροι- να ζηλέψει σε τίποτα από την αντίστοιχη λιτανεία της Παναγίας της Τήνου σε λαμπρότητα και σε πλήθος πιστών!

Οι δρόμοι, οι πεζούλες, οι αυλές, τα παράθυρα, τα λιακωτά αλλά και τα μπαλκόνια ήταν γεμάτα από κόσμο που σταυροκοπιόταν η ατμόσφαιρα μύριζε λιβάνι και οι καμπάνες των εκκλησιών σήμαιναν χαρμόσυνα.
Όταν η ιερή πομπή έφτανε στα πηγάδια αγιάζονταν τα νερά τους και κατόπιν έπαιρνε τον δρόμο της επιστροφής.
Φτάνοντας στο κεντρικό σημείο του λιμανιού λίγο πριν το μεσημέρι (εμπρός από το παλιό «Καζίνο», όπως αναφέρει ο Ν. Γ. Χαλιορής), ο Μητροπολίτης έριχνε τον Σταυρό στην θάλασσα που πολλοί βουτούσαν «για το καλό» να τον ανασύρουν και να έχουν την ευλογία Του.
Αργότερα όταν κατασκευάστηκε ο μεγάλος λιμενοβραχίονας η λιτανεία κατέληγε εκεί διασχίζοντας το δυτικό τμήμα του λιμανιού και έκαναν την τελετή αυτή στην σκάλα που σχηματίζεται στο εσωτερικό του τμήμα.
Η περίλαμπρη τελετή τελείωνε με το βούτηγμα στην θάλασσα για να ανασύρουν  το Σταυρό. Όποιος τον έπιανε τον γύριζε σε όλη την πόλη σε δίσκο και μάζευε κάποια χρήματα.
Το έθιμο να πέφτει ο Σταυρός στην θάλασσα χωρίς κορδέλα ήταν παλαιότατο αλλά μετά καθιερώθηκε να δένεται με μια κορδέλα.
Στην Ύδρα τα τελευταία χρόνια, αυτός που ανασύρει τον Σταυρό από την θάλασσα –εκτός της ευλογίας- παίρνει σαν δώρο ένα χρυσό Σταυρό, έθιμο που καθιέρωσε η Μητρόπολη Ύδρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου